Ice, ice, baby! Refacerea dupa antrenament – baile cu gheata.

Un nou studiu arata ce efecte are refacerea dupa antrenament, la nivel fizic si mental.

Usain BoltAduc baile cu gheata cu adevarat beneficii? S-au facut numeroase studii cu rezultate contradictorii si neclare – poate din cauza ca s-au raportat la situatii, temperaturi, tipuri de activitati si definitii ale succesului diferite. In prezent, am tendinta sa le ignor pe cele mai multe deoarece ma deruteaza si mai tare. Dar am gasit un studiu foarte interesant, publicat online in British Journal of Sports Medicine, de catre doi cercetatori din Marea Britanie, respectiv Suedia.

Structura de baza a studiului a fost standard. 12 jucatori profesionisti de rugby au participat la trei tipuri de antrenamente foarte intense in trei saptamani diferite. La sfarsitul fiecarui tip antrenament realizau un alt program de recuperare (stateau 15 minute in apa rece, la 14°C, 15 minute in apa calduta, la 30°C, sau se recuperau fara niciun fel de baie). O zi mai tarziu, au dat o proba de viteza (5 x 40m), pentru a vedea cat de mult puteau alerga la viteza maxima pe parcursul celor cinci sprinturi.

In imaginea urmatoare sunt masuratorile temperaturii corpului sportivilor, care indica faptul ca baile cu gheata te ajuta sa iti revii dupa antrenament:

Beaven1

 

 

 

 

 

 

Si cum ramane cu rezultatele lor de la testul de viteza? In imaginea urmatoare poti vedea ce au descoperit:

Beaven2

 

 

 

 

 

 

Grupul care se recupera cu bai in apa rece a inregistrat cele mai bune rezultate. Surprinzator este faptul ca si grupul care se recupera cu bai in apa calda a performat mai bine decat grupul ce se recupera fara bai. Este acesta un semn ca apa are proprietati de vindecare? Sau orice tip de activitati de refacere te ajuta sa te convingi singur ca vei fi mai bun data viitoare, ceea ce se transforma intr-o profetie auto-implinita?

Partea interesanta a cercetarii este ca te poti uita la rezultate dintr-o perspectiva pur fiziologica: cat de puternica este corelatia dintre procentul reprezentand scaderea temperaturii corpului in timpul activitatilor de refacere si rezultatele obtinute la probele de viteza? Coeficientul de corelatie este 0,6948 (corelatia perfecta ar fi 1). De asemenea, il poti analiza dintr-o perspectiva pur psihologica: corelatia dintre perceptia proprie a fiecarui subiect privind efectul activitatilor de recuperare (in acest sens, au fost rugati sa dea o nota intre 1 si 5, imediat dupa activitatile de refacere) si rezultatele obtinute la testul de viteza. Coeficientul a fost aproximativ la fel: 0,5886. Cu alte cuvinte, pentru a prezice efectele baii cu gheata, poti intreba sportivii cum s-au simtit dupa baie, deoarece este aproape la fel de eficient ca si masurarea temperaturii corpului lor.

Cea mai buna corelatie se realizeaza atunci cand combini indicii fiziologici cu cei psihologici, caz in care coeficientul de corelatie este 0,7743. Aceasta inseamna ca cel mai probabil, sportivii care se recupereaza cu baie cu gheata si cred ca aceasta ii va ajuta vor beneficia cel mai mult. In cele din urma, nu se rezuma doar la baile cu gheata: aproape toate activitatile pe care le realizeaza sportivii pentru a se reface dupa antrenamente (chiar si antrenamentele in sine) combina elemente fiziologice si psihologice.

Implicatiile acestor rezultate sunt destul de importante. De exemplu, autorii mentioneaza o cercetare anterioara, conform careia baile cu gheata ingreunau refacerea. In aceasta cercetare, efectele negative ale bailor erau legate de parerile negative ale subiectilor cu privire la eficienta bailor. Asemanator, un studiu efectuat cu cativa ani in urma asupra echipamentelor de compresie a aratat ca acestea erau de ajutor alergatorilor care credeau ca ii vor ajuta inca dinainte de a incepe studiul; iar cei care aveau pareri opuse, inregistrau efecte negative. Ma astept sa se realieze mai multe astfel de cercetari, prin care sa se observe impresiile subiectilor astfel incat sa se analizeze cand acestea influenteaza sau complica reactiile fiziologice.

In final, cred ca cel mai important mesaj este ca, indiferent de activitatile pe care le faci in scopul pregatirii, sa le faci din toata inima si sa inlaturi orice urma de indoiala.

2

 

Sursa: Runners World

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s