Cum sa „dam din coate” pe sub apa…

Astazi mai punem o caramida la dobandirea unei tehnici mai bune la inot…

*

Unul dintre cele mai dificil de inteles concepte privitoare la inot este de ce cineva ar trebui sa inceapa faza de recuperare a bratului in apa, cu coatele aproape de suprafata apei. Ne referim in mod evident la stilul craul, iar conceptul de mai sus este in principal cunoscut in lumea triatlonului ca „high-elbow pull” sau „hig-elbow catch”. In cazul in care nu esti familiarizat cu acest concept, citeste mai departe – s-ar putea sa fie cea mai importanta schimbare pe care o vei face asupra tehnicii tale de inot.

Cum sa faci aceasta miscare:

Incepe cu bratul intins direct in fata umarului. In loc sa cobori intregul brat in pozitia din care sa incepi faza de recuperare a bratului in apa, coboara doar palma si antebratul, pastrandu-ti cotul aproape de suprafata apei. Continua miscarea pe traiectoria descendenta pana cand palma ajunge exact sub pozitia cotului. In acest punct, palma nu poate sa continue miscarea decat daca se schimba pozitia bratului, asa ca misca bratul rapid inspre spate ramanand cat mai aproape posibil de suprafata apei. Privind din fata, palma ar trebui sa se miste direct catre spate, cu miscari cat mai reduse in lateral. Pe masura ce palma se apropie de finalul miscarii de recuperare a bratului in apa, nu ar trebui sa treaca pe sub corp, ci mai degraba ar trebui sa ramana la marginea liniei exterioare a corpului tau.

Cei mai multi dintre inotatori aleg sa utilizeze miscarea de recuperare a bratului cu bratul intins mai mult sub apa. Asta pentru ca este mult mai confortabil si pentru ca poti sa simti mai bine puterea pe care o generezi. Dar daca procedezi asa, este ca si cum pui piciorul drept pe pedala de acceleratie si stangul pe frana…si asta pentru tot drumul. Destul de rapid iti vei arde motorul. A alege high-elbow pull in detrimentul miscarii detaliate anterior este doar un exemplu de compromisuri ale inotului – sa alegi intre mai putina forta de frecare frontala pentru un surplus de putere.

Sa incepi sa utilizand high-elbow pull inseamna sa faci o schimbare careia sa-i dai incredere. Pur si simplu trebuie sa ai incredere ca miscarea high-elbow pull va reduce forta de rezistenta generata de apa atat de mult incat sa merite pierderea de putere de care vei suferi renuntand la miscarea de recuperare a bratului cu bratul intins mai mult sub apa. Prima data cand vei incerca sa utilizezi high-elbow pull, o vei simti ca pe o miscare ciudata. Dar nu renunta, continua sa lucrezi si vei deveni mai puternic iar miscare va deveni si ea mai naturala. Cu cat muschi utilizati la hig-elbow pull sunt mai puternici (umerii, antebratele), cu atat vei deveni mai rapid.

Incearca:

Cel mai simplu exercitiu pentru practicarea miscarii high-elbow catch este exercitiul cu un singur brat. Incepe stand in apa pe burta, cu ambele brate intinse inainte (poti face acest exercitiu utilizand un snorkel). Pastreaza un brat in fata ta, incepe miscarea de recuperare cu celalalt brat, pastrand cotul aproape de suprafata apei. Roteste-ti corpul intr-o parte, pe masura ce impingi bratul inspre spate, mentinandu-ti cotul in aceeasi pozitie de-a lungul intregii miscari. Nu scoate cotul afara din apa. Atunci cand ai finalizat miscarea de recuperare, revino cu bratul pe deasupra umarului si roteste-te inapoi pentru o noua miscare. Fa exercitiul pe distanta de 50 m cu un brat, apoi schimba bratul. In final, inoata cu ambele brate incercand sa copiezi aceeasi miscare de recuperare.

Sursa: Triathlon Competitor. Traducerea si adaptarea: Vlad Tanase.  

1108230090web-628x421

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s