Cum a fost la TEDx Reghin.

Am mai trecut un hop in ‘cariera’ mea de vorbitor la conferinte. In comparatie cu TEDx-ul de acum 2 ani (care a fost primul meu speech in public!), cel de ieri, de la Reghin, m-a ‘traumatizat’ mult mai putin. Pregatirea discursului a durat mai  putin (beneficiind si de sprijinul co-speaker-ului meu, Stan), repetitiile au durat mai putin si emotiile au fost ceva mai mici – probabil datorita evenimentelor la care am fost invitat in ultimii ani si care m-au familiarizat cu ideea de a vorbi pe scena. Usor-usor, sper sa scap definitiv de frica de a vorbi in public… 🙂

Despre TEDx Reghin. A fost un eveniment care a pastrat atmosfera TED, dar a la scara mai mica. Organizat intr-o cafenea, atmosfera intima, in jur de 50-60 de participanti, dornici de a afla idei care sa ii ajute sa schimba (in bine) Reghinul. Un format interesant – fiecare discurs era urmat de un film de pe site-ul TED (ales in prealabil de fiecare dintre vorbitori si care sa aiba legatura cu tema aleasa), iar la final a avut loc o sesiune de Q&A cu toti vorbitorii, care a durat aproximativ o ora. Noi am ales un speech din 2008 al lui Dan Ariely, despre decizie (tema pe care am prezentat-o si noi). Referitor la vorbitori, sa va spun cu cine am impartit scena TEDx Reghin. Primul vorbitor: Mihai George Corui, fost baschetbalist, in prezent inginer, antrenor de baschet si…poet (este usor de observat in poza de mai sus, este cel mai inalt dintre noi :)); Mihai a povestit 3 discutii foarte simpatice pe care le-a avut cu cativa dintre copiii pe care ii antreneaza. A urmat Theodor Milian, un tip foarte pasionat de mecanica, robotici si aeromodele, initiator al echipei Xprojects si participant, de curand, ca Team Leader, la NASA Lunabotics Mining Competition. Dupa noi, ‘balul’ a fost inchis de Florin Somodi, activist civic, trainer si project manager si, nu in ultimul rand, specialist in lobby (fondator al Lobby pentru Cluj); Florin a prezentat cateva idei pentru orasele care doresc sa se reinventeze si solutii pentru ca cetatenii sa fie prezenti langa autoritatile locale si sa militeze pentru interesele comunitatii.

Despre speech-ul nostru comun (Andrei Rosu & Stanislav Georgiev). Tema aleasa de noi a fost DECIZIA (Cum sa luam decizii bune :)). Ca introducere, am folosit un film facut de Vassi, fata de 16 ani a lui Stan (l-am postat pe Facebook sambata seara :)); am inclus in filmulet imagini din copilaria noastra, din trecutul nostru ‘artistic’, din armata, din ‘viata corporatista’, de pe munte, de la maratoane etc. Povestirile s-au invartit in jurul a 3 piloni: 1. awareness (pentru a lua o decizie buna, trebuie sa fim realisti, sa stim ce se intampla in jurul nostru, in viata noastra, in interiorul nostru) & learning (investind in dezvoltarea noastra personala ne sporim abilitatea de a lua decizii bune). 2. Motivation (deciziile noastre trebuie sa fie in armonie cu ceea ce ne motiveaza – de preferat, din zona pozitiva a vietii; daca suntem condusi de motivatii negative – furie, ura, razbunare, rusine etc., rezultatele noastre se vor afla in aceeasi zona). 3. Performing (pentru a lua decizii bune trebuie sa actionam zi de zi in toate ariile vietii noastre – am pus o parte dintre ele pe cartonasele pe care le vedeti in prima poza – si sa atingem un nivel ridicat de performanta in fiecare dintre ele; asta ne va ajuta sa luam decizia potrivita in acele peak moments ale vietii – momente in care decizia este cruciala pentru cursul ulterior al vietii noastre).

Am povestit despre asemanarile dintre mine si Stan: suntem colegi de companie, am facut armata, alergam ultra maratoane, avem – in total – 6 copii ( sper sa il ajung din urma la acest capitol :)), suntem fosti muzicieni, sustinem aceleasi cauze sociale, suntem fericiti si activi in incercarile noastre de a trai o viata implinita si de a ii ajuta si pe cei din jurul nostru sa faca acelasi lucru. Apoi, despre ceea ce am invatat de la copii si despre prima mea lectie de inot… :). Stan a povestit despre viata grea din Bulgaria de la inceputul anilor ’90, cand a decis sa renunte la cariera de muzician profesionist si despre o decizie foarte grea pe care a trebuit sa o ia pe parcursul ascensiunii catre Vf. Aconcagua. Pentru uniformitatea discursului, limba folosita a fost engleza (Stan inca lucreaza la invatarea limbii mioritice :)).

Speech-ul in 2 a fost o provocare foarte mare. Sorin Suciu, organizatorul TEDx Reghin, ne avertizase inaintea acceptului nostru de a veni la TEDx Reghin: „Speaker-ii se feresc de discursuri in tandem, pentru ca – in 99% din cazuri – rezultatul este dezastruos!”. Din fericire, lucrurile au mers bine si, judecand dupa feedback-ul pozitiv (inclusiv de la doamna Precup – primarul orasului Reghin :)) am reusit – cred – sa ne situam in cele 1% din cazuri… :). Si, evident, speram ca celor prezenti la TEDx Reghin sa le foloseasca ceea ce le-am povestit…

Va doresc o saptamana fructuoasa pe toate planurile!

PS – Alin, multumim frumos pentru articol; Diana, multumim mult pentru poze!

9 responses to “Cum a fost la TEDx Reghin.

 1. Andreea Mihailescu

  Salutare,
  Ai cum sa postezi pls prezentarea voastra-cea unde v-a ajutat fata lui Stan de 16 ani?
  Sunt tare interesata sa o vad.
  Thks, Congrats, si ma uimeste sa vad o revenire asa buna dupa Ironman, astfel incat….Cine stie, cu putina vointa si perseverenta..:)
  Multumesc inca o data!!!

 2. Andreea Mihailescu

  Ok, l-am gasit pe fbk, nu il vedeam:)))))))

 3. peak, nu peek 🙂

  Altfel foarte fain, bravo!

 4. Ce fain, nu stiam ca esti Conference speaker. Bravo pentru Reghin!

 5. Ati fost brilianti in Reghin!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s