New Delhi – partea a doua.

Sunt in Kathmandu, Nepal dupa 2 ore de zbor cu avionul, cu o companie indiana. Pilotul ne-a explicat ce inseamna o aterizare ‘infipta’, in care au ajuns la mine sticle de apa plata de la pasagerii alfati cu 3-4 randuri mai in spate…

Trecand peste asta, nu va voi scrie mare lucru despre Kathmandu, pentru ca nu am apucat sa vad mare lucru din el. Am ajuns pe la 3 dupa-masa, am stat in aeroport aproape 2 ore pentru formalitati vamale (o gramada de acte de completat, o coada imensa la viza etc.) si tot ce am vazut din taxi seamana destul de mult cu India. Am despachetat, am vorbit cu organizatorii maratonului, am mancat, m-am plimbat prin imprejurimi si m-am intors la hotel pentru a scrie cateva randuri…. Maine / azi este programata sedinta tehnica si  un tur al orasului, asa ca voi reveni cu detalii si poze.

Postarea pe blog merge si aici la fel de ‘rapid’ ca la Delhi (de data asta, conexiunea este de vina; in plus, momentan nu pot incarca poze :(), dar va ramasesem dator cu restul experientei mele indiene din New Delhi.

Orasul: In primul rand, indienii numesc orasul lor Delhi (nu New Delhi). In oras exista si o zona New Delhi (partea noua a citadelei, cu ceva cladiri de business), dar si Old Delhi (in care este hotelul in care am stat). Mancare ieftina, cu 2-3 euro te saturi oricat ai fi de infometat. M-am ferit de carne si de legume / fructe crude, pentru a nu petrece urmatoarele zile pastilandu-ma cu Imodium si alte asemenea remedii pentru stomac. Indienii poarta turbane iar femeile se imbraca in haine foarte colorate (galben si verde fluorescent, roz, siclam si alte culori pe care le gasim mai rar in dulapurile noastre :)).

O concluzie referitoare la indieni: par mai preocupati de vietile urmatoare decat de cea de acum. Nu sunt prea prudenti sau tematori in trafic, nu poarta casca pe motociclete (sau nu isi permit) si sunt mai absorbiti de filme decat de realitate… Nu au auzit de Messi sau de Hagi, iar cricket-ul este sportul lor rege.

Muzica. Dupa experienta iordaniana, a venit randul unei noi cure de muzica orientala, de data aceasta mult indie-trance si Punjabi. Inca 2 astfel de calatorii si incep sa cumpar manele… 🙂

Temperatura. In plus fata de ce am scris ieri: am cumparat o apa plata, scoasa de la frigider. M-am plimbat prin curtea Taj Mahal-ului, iar dupa 20-25 de minute, apa se transformase in ceai… Facand o comparatie intre cele 53 de grade din Sahara si cele 43 din Delhi, pot afirma cu tarie ca umiditatea din India face mult mai greu de suportat caldura de aici decat cea din Sahara. Am inceput sa ii inteleg pe colonialistii englezi care stateau cu whiskey-ul in mana de dimineata pana seara…

Taj Majal: Lucrata de 20.000 de muncitori in 22 de ani, capodopera mogulilor de acum 400 si ceva de ani impresioneaza prin simetrie, formele frumoase si migala mesterilor persani reflectata in motivele florale incastrate in marmura alba de Agra. Am inteles ca persanii au adus si retetele  care stau la baza actualei bucatarii indiene.

Fus orar. New Delhi este cu 2 ore si jumatate inainte Romaniei, iar Kathmandu (atentie!), cu 2 ore si 45 de minute!

Top 3 personal ‘ce m-a socat in India’: 1. claxonatul continuu; 2. oamenii care dorm pe strazi; 3. Poluarea.

Top 3 experiente noi: 1. am condus un motor – riksa (o combinatie intre motocicleta si masina); 2. am vazut Taj Mahal; 3. am transpirat leoarca in mai putin de 10 secunde de la iesirea ‘la aer’.

La final, ar mai fi de scris faptul ca in Nepal nu functioneaza roaming-ul (Vodafone sau Orange), asa ca trebuie sa imi cumpar o cartela locala…

Pe curand!

3 responses to “New Delhi – partea a doua.

  1. Te rog sa-ti planifici de-acum maratoanele astfel incat sa nu ajungi sa-ti cumperi si sa asculti manele:d
    Wowow, nu pot sa cred ca sunt unii care claxoneaza mai mult decat bucurestenii:d
    Trebuia sa-ti spunem faza cu cartela ca am tot auzit-o:d
    Bafta multa!

  2. Pingback: INDIA-da « Mariloco's Blog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s